Wednesday, 23 July 2014





Nasi
Masak beras seperti biasa.Masukkan bunga telang dan kacau bagi rata warnanya,jika mahukan nasi kerabu berwarna biru. Masukkan daun limau purut dan jika suka boleh juga masukkan 1 batang serai ketuk.

Kuah Tumis
  • santan
  • 7 ulas bawang merah
  • 1/2 labu bawang putih
  • 3 bawang besar
  • 15 cili kering
  • 1 cm halia
  • 1 serai ketuk
  • 1 asam keping
  • 2 sudu besar gula
  • sedikat gula melaka
  • 2 sudu besar budu
  • garam (kena rasa masin dulu)
 *Blend semua bahan di atas kecuali serai diketuk. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi. Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.
*Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.Masukkan asam keping ,budu dan gula.Jika gunakan budu dirasakan dulu sebelum dimasukkan garam.Masak sehingga pecah minyak.

Sambal Kelapa
  • 1 ikan kembung (rebus & ambik isi)
  • 1/2 biji kelapa parut (goreng)
  • 4 bawang merah
  • 2 batang serai
  • garam & gula
* Goreng kelapa dan kacau sentiasa supaya tidak hangit. Tumbuk semua bahan dengan kelapa goreng.Masukkan garam dan gula.

Ulam-ulaman
  • Kacang panjang
  • Kubis
  • Timun
  • Daun kesum
  • Bunga kantan
  • Bawang besar
  • Kacang botol
  • Taugeh
*Hiris halus kesemua ulam-ulaman

Lauk pauk
  • Telur masin
  • Ikan rebus goreng celup tepung
  • Daging bakar @ daging goreng
  • Ayam bakar @ ayam goreng
  • Keropok
  • Solok lada
  • Bawang putih jeruk
Cara Menghidang
  1. Letakkan nasi di dalam pinggan.Masukkan ulam-ulaman diikuti dengan sambal kelapa.
  2. Kemudian sendukkan sedikit kuah tumis,budu dan sambal.
  3. Akhir sekali,letakkan keropok dan lauk pauk seperti telur masin,daging bakar,ikan celup tepung dan lain-lain.
  4. Jika suka letakkan pulak sayuran seperti solok lada dan bawang putih jeruk.

untuk tengok resepi nasi kerabu lain boleh tengok di link ini:
http://hairul.com/blog/resepi-nasi-kerabu-paling-special/







No comments:

Post a Comment