Nasi
Masak beras seperti biasa.Masukkan bunga telang dan kacau bagi rata warnanya,jika mahukan nasi kerabu berwarna biru. Masukkan daun limau purut dan jika suka boleh juga masukkan 1 batang serai ketuk.
Kuah Tumis
- santan
- 7 ulas bawang merah
- 1/2 labu bawang putih
- 3 bawang besar
- 15 cili kering
- 1 cm halia
- 1 serai ketuk
- 1 asam keping
- 2 sudu besar gula
- sedikat gula melaka
- 2 sudu besar budu
- garam (kena rasa masin dulu)
*Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.Masukkan asam keping ,budu dan gula.Jika gunakan budu dirasakan dulu sebelum dimasukkan garam.Masak sehingga pecah minyak.
Sambal Kelapa
- 1 ikan kembung (rebus & ambik isi)
- 1/2 biji kelapa parut (goreng)
- 4 bawang merah
- 2 batang serai
- garam & gula
Ulam-ulaman
- Kacang panjang
- Kubis
- Timun
- Daun kesum
- Bunga kantan
- Bawang besar
- Kacang botol
- Taugeh
Lauk pauk
- Telur masin
- Ikan rebus goreng celup tepung
- Daging bakar @ daging goreng
- Ayam bakar @ ayam goreng
- Keropok
- Solok lada
- Bawang putih jeruk
- Letakkan nasi di dalam pinggan.Masukkan ulam-ulaman diikuti dengan sambal kelapa.
- Kemudian sendukkan sedikit kuah tumis,budu dan sambal.
- Akhir sekali,letakkan keropok dan lauk pauk seperti telur masin,daging bakar,ikan celup tepung dan lain-lain.
- Jika suka letakkan pulak sayuran seperti solok lada dan bawang putih jeruk.
untuk tengok resepi nasi kerabu lain boleh tengok di link ini:
http://hairul.com/blog/resepi-nasi-kerabu-paling-special/
No comments:
Post a Comment