Wednesday, 6 August 2014


 



 Lompat Tikam

Bahan A (lapisan hijau : lapisan bawah)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 3 cawan santan cair (1/2 biji kelapa)
  • 1/2 cawan air tapisan pandan dan pewarna hijau.
  • 1 sudu teh air kapur
  • Sedikit garam
Bahan B (lapisan putih : Santan)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 sudu teh garam
Bahan C ( air gula merah)
  • 1 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan (disimpul)

Cara Membuat Lapisan Hijau
  1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang
  2. Campurkan semua bahan A dan tapiskan
  3. Masakkan adunan diatas api seketika,tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
  4. Apabila sudah masak,cakarkan sedikit permukaan kuih bagi memudahkan bahagian lapisan santan melekat.
Cara Membuat Inti
  1. Campurkan semua bahan B dan tapiskan.
  2. Masakkan adunan di atas api seketika.
  3. Tuangkan adunan perlahan-lahan di atas lapisan hijau.
  4. Kukuskan selama 20 minit ,kemudian sejukkan.
  5. Apabila sudah sejuk,potong kuih lompat tikam dan hidangkan dengan air gula merah.
Cara Membuat Air Gula
  1. Masakkan semua bahan C sehingga mendidih.
  2. Tapis dan hidangkan bersama kuih lompat tikam.

kalau korang nak lebih banyak resepi kuih muih dan masakan kelantan boleh tengok link dibawah ini:
http://aziejaya.blogspot.com/2012/05/kuih-lompat-tikam-stail-emak-saya.html

No comments:

Post a Comment